Wat is Hirudo therapie en wat is de werking

Hirudotherapie, ook bekend als bloedzuigertherapie, is complementaire geneeskunde die al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende culturen.

 

Er zijn afbeeldingen van bloedzuigertherapie gevonden uit de tijd van het oude Egypte 1500 v.Chr. Vanaf de middeleeuwen werden ze gebruikt voor aderlating en tot ver in het 19de eeuw veelvoudig in de geneeskunde ingezet.

 

Pas met moderne analytische methodes heeft men verschillende bioactieve stoffen uit het speeksel van de bloedzuigers kunnen selecteren en weet men vandaag dat deze cocktail van werkende stoffen, die de bloedzuigers afgeven tijdens het bijten,  de eigenlijke therapeutische kracht is.

Inzetten van de bloedzuigers

In de afgelopen jaren is hirudotherapie erg populair geworden om in te zetten als therapie bij paarden. Echter is het belangrijk om hirudotherapie niet als alleenstaande therapie te gebruiken maar altijd als aanvulling op een manuele therapie en na uitgebreide anamnese.

De inzet van bloedzuigers geeft vaak alleen al een verlichting van de klachten maar het is noodzakelijk om ook op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem om langdurig succes te hebben.

De bloedzuigers kunnen systemisch of lokaal toegepast worden.

De therapie heeft ook een positief effect op het immuunsysteem en kan paarden helpen sneller te herstellen van letsel of ziekte.

Ondanks de effectiviteit mag hirudotherapie alleen worden toegediend door een getrainde professional met ervaring in paardentherapie.

De therapie brengt enig risico met zich mee, zoals infectie of allergische reacties op bloedzuigerspeeksel, en moet voorzichtig worden gebruikt bij paarden met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken.

Voordelen Hirudo therapie

De bloedzuigers kunnen systemisch of lokaal toegepast worden. Zo zijn er al heel wat toepassingen succesvol gebleken:

  • Artritis, artrose, spat
  • Hoefziektes zoals: bevangenheid, hoefkanker, Mortellaro
  • Peesschedeontsteking, tussenpeesontsteking, patellaluxatie
  • Gallen, piephak
  • Hoefkatrolproblemen
  • Mok, eczeem, zomereczeem
  • Abcessen, drukplekken, hematomen
  • Lymfangitis
  • Wondgenezingsstoornissen, littekens
  • Tand- en kaakproblemen
  • Problemen met de wervelkolom zoals kissing spines
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Hoe verloopt een behandeling

Eerst wordt er een uitgebreide anamnese afgenomen en mogelijke contra-indicaties voor een behandeling uitgesloten.

Dan worden de plekjes waar de bloedzuigers idealiter zullen bijten bepaald. Soms worden er kleine plekjes haar geschoren om de huid beter bereikbaar te maken.

De bloedzuigers worden dan geplaatst. Het proces is nagenoeg pijnloos, omdat er pijnstillende stoffen in het bloedzuigerspeeksel zitten.

Een behandeling duurt meestal tussen de 60 tot 90 minuten. De bloed verdunnende en antistollingsstoffen in het speeksel van de bloedzuigers zorgen voor een nabloeding die tot 4 uur kan duren bij paarden.

Hoe reageren paarden op Hirudo therapie

Paarden accepteren het bijten en zuigen van de bloedzuigers in het algemeen zeer goed. Ze staan meestal ontspannen of kauwen rustig op hun hooi. Alleen het zoeken van de bloedzuigers naar een ideale bijtplek kan soms kriebelen. Het lijkt erop dat de paarden van nature weten dat de kleine beestjes een genezende kracht hebben.

Waar komen de bloedzuigers vandaan

Wij werken alleen met gecertificeerde bloedzuigers. Wat houdt dit in: het houden en vermeerderen van de bloedzuigers gebeurt onder natuurlijke omstandigheden en is aangepast aan de levensruimte van deze dieren. De dieren worden strikt 32 weken onder quarantaine gehouden, wat belangrijk is voor de veiligheid van de patiënt bij het gebruik van de bloedzuigers.